Zpracování kapra

Usmrcení kapra
Kapra zabijeme tak, že jej řádně omráčíme tupým předmětem (např.paličkou) silným úderem do hlavy těsně nad očima. Poté je vykrvíme řezem v žaberních obloucích (nadzvedneme skřele a prořízneme nožem). Zásadně kapra nebodáme do ocasu!
Celý postup si můžete prohlédnout na následujícím videu.

Očištění od šupin
Po zabití a vykrvení, kapra očistíme od šupin . Používáme nejrůznější škrabky od kupovaných po vyrobené doma např . natlučené zátky od lahví na kousku dřeva. Šupiny jde odstranit i nožem.
Celý postup očištění šupin si můžete prohlédnout na následujícím videu.

Kuchání
Vykuchání kapra provádíme krátkým ostrým nožem. Opatrně rozřízneme kapra směrem od řitního otvoru k hlavě, přičemž řez vedeme mělce ( zhruba 1 až 2 cm hluboko). Následně břišní dutinu rozevřeme a vložíme dovnitř celou ruku a prsty uvolníme blány, které drží vnitřnosti, postupujeme od zadu směrem k hlavě. Celé vnitřnosti zůstanou viset na jícnu u hlavy, který odštípneme či odtrhneme prsty a vnitřnosti vyndáme. Při manipulaci s vnitřnostmi dejte pozor, aby nedošlo k poškození žluče, neboť tím znehodnotíte vnitřnosti nebo maso kapra.
Celý postup při kuchání kapra si můžete prohlédnout na následujícím videu.